Om mig

Mitt foto
Demokrati för mig är engagemang och det är en stor anledning till att jag är aktiv i Moderaterna, så klart också för att jag delar många av Moderaternas värderingar. Jag vill bidra till ett än bättre samhälle. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj i Uppsala där jag även har studerat på universitetet och tagit en fil. kand. med samhällsgeografi som huvudämne och u-landskunskap som biämne. Jag bor nu för tiden i Bromma med min familj. Att det står så mycket om hiv på min blogg är för att jag under dryga 10 år har jobbat med hivprevention. Sen augusti 2013 jobbar jag som sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU. Jag har f.n. förtroendeuppdrag i Idrottsnämnden i Stockholm stad och har tidigare varit ordförande i Brommamoderaterna. Jag sitter även i styrelsen för Let's talk HIV. Jag tror på människans förmåga att göra egna val, oavsett vad det gäller här i livet. Allt jag skriver på min blogg är mina privata åsikter.

tisdag 10 september 2013

Cyklisters beteenden

Det här med att cykla i trafiken är ingen lek med tanke på hur många cyklister beter sig. Och då cyklar jag just nu bara mellan hemmet och pendeln som kanske är 1,5 km. Det cyklas helt ogenerat mot rött, på trottoarer, mellan bilar och gud vet vad. Arga blickar och plingningar delas ut ohämmat till höger och vänster.

Jag vet inte vad folk som cyklar har för behov att ta ut när de cyklar, men det är inte speciellt kul. Inför fler poliskontroller och bötfäll cyklister som inte kan bete sig. Det är knappast hela lösningen, men en del av det i alla fall. Resten måste rimligtvis bli informationskampanjer av olika slag.

Dessutom tror jag det behövs fler och bättre cykelbanor i Stockholm med omnejd. Om man jämför med min hemstad Uppsala så fanns det betydligt fler, och från bilismen avskärmade, cykelbanor där. Nu är det visserligen stor skillnad på dessa städers storlek och utformning, men ändå.

Om inte annat undrar man ju om inte människor på cykel har någon överlevnadsinstinkt. Enligt en färsk studie från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, uppsöker varje år 23 000 personer ett akutsjukhus efter att ha skadats i en cykelolycka. De flesta cykelolyckor är singelolyckor (åtta av tio). Kollisioner med andra cyklister sker i 8 procent och kollision med personbil förekommer i sju procent av olyckorna.

Källa: MSB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar