Om mig

Mitt foto
Demokrati för mig är engagemang och det är en stor anledning till att jag är aktiv i Moderaterna, så klart också för att jag delar många av Moderaternas värderingar. Jag vill bidra till ett än bättre samhälle. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj i Uppsala där jag även har studerat på universitetet och tagit en fil. kand. med samhällsgeografi som huvudämne och u-landskunskap som biämne. Jag bor nu för tiden i Bromma med min familj. Att det står så mycket om hiv på min blogg är för att jag under dryga 10 år har jobbat med hivprevention. Sen augusti 2013 jobbar jag som sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU. Jag har f.n. förtroendeuppdrag i Idrottsnämnden i Stockholm stad och har tidigare varit ordförande i Brommamoderaterna. Jag sitter även i styrelsen för Let's talk HIV. Jag tror på människans förmåga att göra egna val, oavsett vad det gäller här i livet. Allt jag skriver på min blogg är mina privata åsikter.

torsdag 29 november 2012

Vi måste börja tala om hiv...

"Har svenskarnas attityder till hiv förändrats?

En undersökning baserad på studier vart fjärde år, från 1987-2011, med drygt 21 000 svar totalt visade 2011 att var femte person skulle undvika nära kontakt med en arbets- eller skolkamrat som var smittad av hiv. Motsvarande siffra 1989 var drygt hälften av de svarande. Uppgifterna kommer från professor Lars Plantins undersökning ”Hiv i Sverige, kunskaper, attityder och beteenden hos allmänheten 1987-2011”, en enkätstudie gjord på uppdrag av Smittskyddsinstitutet.
Utvecklingen går mot minskad utsatthet även om det fortfarande är så många som en av fem som undviker kontakt med en person som lever med hiv.
Generellt sett visar de åtta undersökningarna från 1987-2011 att allmänhetens kunskaper har förbättrats under åren vad gäller hiv. Både när det gäller olika smittvägar och hur man skyddar sig. Men fortfarande finns det allvarliga kunskapsluckor. Andelen som svarade att hiv säkert eller troligen smittar via insektsbett har minskat något över åren men än idag svarade runt 20-25 procent detta som en riskfylld smittväg."

Vi måste som sagt börja tala om hiv. Mer om Smittskyddsinstitutets undersökning kan man läsa här.

onsdag 28 november 2012

Idrottsbolag får avslag om polisnota

"AIK och Djurgården får avslag på sin överklagan angående de så kallade polisnotorna. Kammarrätten gick på samma linje som förvaltningsrätten, vilket betyder det inte finns någon laglig möjlighet att undanta idrottsaktiebolag från att betala ersättning till polisen i samband med matcher."

Ett fel beslut anser jag då det kommer drabba berörda klubbar och deras verksamhet mycket hårt. Min undran blir vilka fler som egentligen ska behöva betala för polisbevakningen på olika arrangemang? Detta är en samhällstjänst som betalas gemensamt av skattebetalarna och som så bör förbli. Något som även regeringens utredare i frågan, Björn Eriksson, kommer fram till i sin utredning. Här kan man läsa hans utredning - "Brott och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang". Där finns det även diverse annat matnyttigt i frågan.

Här, här, här, här, och här kan man läsa mer.

onsdag 21 november 2012

Tydligt breddfokus i idrottsnämndens investeringar för de kommande fem åren

En ny gymnastikhall, 13 nya konstgräsplaner, fem idrottshallar, utbyte av utslitna konstgräsmattor samt upprustning av befintliga anläggningar är några av de investeringar som stadshusalliansen i idrottsnämnden vill prioritera inför 2013. En bra avvägning som kommer gynna barn och unga inom breddidrotten, säger gruppledarna för alliansen i idrottsnämnden.

– Jag är glad över att investeringsplanen har ett tydligt fokus på barn och ungas möjlighet till idrott. Nästa år står Engelbrektshallen klar och vi börjar planeringen av en ny gymnastikhall som sedan länge har varit efterfrågad från gymnaster i Stockholm, säger idrottsborgarrådet Regina Kevius (M).

– Vi är väldigt glada över den fortsatta satsningen på våra idrottsplatser. Med nytt konstgräs, bland annat på Aspudden och Bromsten, gör vi idrotten mer tillgänglig för stockholmare i alla åldrar, säger Daniele Fava, Folkpartiets gruppledare i idrottsnämnden.

– Årets idrottsinvesteringar innebär en storsatsning på breddidrotten med nya anläggningar i flera stadsdelar. Speciellt glädjande är att vi nu påbörjar planerna på fler konstgräsplaner på Södermalm, säger Fredric Ericsson, Centerpartiets gruppledare i idrottsnämnden.

– Genom dessa satsningar gynnar vi barn och ungas möjligheter att utöva idrott, säger Daniel Långström, Kristdemokraternas gruppledare i idrottsnämnden.

Fakta:
Beslutet avser inriktning för investeringar 2013-2017. Programmet innehåller bland annat följande:
  • Gymnastikhall i Söderort
  • Konstgräs på bland annat Aspuddens IP, Bromstens IP och Grimsta
  • Nya fullstora idrottshallar i Norra Djurgårdsstaden, Älvsjö, och Bromma
  • Utbyte av konstgräsplaner på bland annat Hässelby gårds BP och Ärvinge BP
  • Ny av uteridbana Åkeshov ridanläggning
  • Upprustning av Åkeshov sim- och idrottshall
Pressmeddelandet kan läsas här.

tisdag 21 augusti 2012

Arena Stockholm 1912-2012

"Jubileumsåret är långt ifrån slut och nya evenemang är på väg in. Just nu har just DN Galan och Världens längsta bokbord klarats av och de följs av SM-tävlingar i friidrott, rodd, Modern femkamp och World Cup i Triathlon. I september återinviger vi Farsta sim- och idrottshall, firar Vällingby sim- och idrottshall 40 år, har inspirationsdag på Stadion för gymnasielever. Vi ger stöd till jubileumsaktiviteter i Västertorp, och det blir jubileumsuppvisning i gymnastik av Top Gymnastics. Stockholmspolisens idrottsförening fyller 100 år vilket firas på Stockholms stadion den 1 september. Den 8 oktober arrangeras seminariet Professionell idrott på Nalen i Stockholm och den 30 oktober blir det Ungdomsevenemang i Eriksdalshallen och Eriksdalsbadet som arrangeras av projektets ungdomsråd. Mycket mer händer under hösten. I allhelgonahelgen är det handikappidrottstävlingar inom ramen för Stockholm International Paragames. I november kommer Riksidrottsforum till Stockholm."

Källa: http://arenastockholm2012.se/

Bakom Arena Stockholm står bland andra Stockholm Stad, Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet, Svenska Friidrottsförbundet, Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande och Stockholms Idrottsförbund.

fredag 17 augusti 2012

Paralympics 29 augusti - 9 september

Så här direkt efter OS i London får man inte glömma bort att det även arrangeras paralympiska spelen, ofta kallat handikapp-OS, men är bara öppet för personer med funktionsnedsättning. Paralympics i London äger rum under 11 dagar, 29 augusti - 9 september 2012. Dessa tävlingar brukar vara minst lika spännande och Sverige har en lång tradition med duktiga paralympiker och årets trupp kommer att bestå av 58 tävlande. Genom åren har Sverige tagit 139 paralympiska guld. I sommarspelen finns det ett 20-tal olika grenar som de tävlande deltar i.










Ovan finns den officiella flaggan för paralympiska spelen.

SVT kommer att sända en hel del från spelen. Sändningstiderna kan man läsa om här eller på SVT:s hemsida. Paralympics egna hemsida är här.

torsdag 16 augusti 2012

Invigning av Annedals boutställning idag


"Den 11-26 augusti är det dags för Stockholms nya boutställning. Ett tjugotal bostadsföretag presenterar tillsammans med Stockholm stad och Sundbyberg stad det nya området Annedal, vid Bällstaån. Invigningen äger rum kl 12 idag (torsdag 16 augusti).

Annedal är redan utbyggt till hälften med 1 300 nyinflyttade. Nu bjuds besökare och boende in till en boutställning i nybyggda och planerade hus, fyra parker och tillfälliga utställningsarenor. Precis som i tidigare boutställningar finns det i Annedal flera visningslägenheter. 24 olika bostäder demonstrerar nya lösningar och inspirerande inredningar. Visningslägenheterna speglar strömningar i arkitektur och inredning. De lyfter fram bostadsdrömmar och livsstilar i miljöer för vardag och fest."

Mer information om utställningen hittar du här.

Källa: Stadsbyggnads- och idrottsborgarrådet Regina Kevius blogg.

Idrottsförvaltningen deltar i Ung 08 festivalen


Fram till och med i morgon kan man pröva på ett stort utbud av sporter som stående höjd och längd, boxning, bordtennis, fäktning, innebandy, rullstolsbasket, zumba och lation fusion genom olika idrottsföreningar och klubbar i Kungsträdgården. Arrangör är Idrottsförvaltningen som finns på plats under Ung 08-festivalen. Arrangemanget är en del av jubileumsfirandet av 100-årsjubileet av Stockholm stadion och OS i Stockholm 1912.

Mer information hittar man på Ung 08:s hemsida.

Sista fotbollslandskampen på Råsunda


Igår kväll var det jubileumsmatch mellan Sverige och Brasilien på Råsunda stadion, likaledes den sista landskampen på denna arena. Matchen var rätt loj och Sverige presterade under förväntan. Visserligen var Zlatan skadad och satt på bänken, men Sverige borde kunna göra bättre ifrån sig ändå. Hur som var det kul att vara på plats och inte minst att se legendaren Pelé kicka igång matchen. Hur slutade det då? Ja, Brasilien vann med 3-0.

Läs mer om matchen här och här.

onsdag 30 maj 2012

Apropå barnfattigdom

Att mäta fattigdom kan vara knepigt, inte minst om man ska jämföra fattigdom länder emellan. Den s.k. barnfattigdomen i Sverige har diskuterats under en längre tid. Bl.a. har UNICEF beskrivit detta.

"Unicef använder sig av 14 kriterier. De handlar, för att nämna några, om att barn får tre måltider per dag, att minst en av dem innehåller kött, fisk eller fågel (eller vegetariska alternativ), att färsk frukt och grönsaker serveras dagligen. Det ska därutöver finnas åtminstone några böcker hemma, ”utomhusutrustning” som cykel, rullskridskor etcetera och ”inomhusleksaker” som datorspel och internetuppkoppling. För att inte hamna i fattigdomsfällan krävs också att barnet har någon form av regelbundna fritidsaktiviteter och nya kläder och inte bara ärvda eller inköpta på second hand. Vidare förväntas barnet ha tillgång till ett lugnt och ljust ställe att läsa sina läxor på och möjlighet att bjuda in vänner att leka med."

"Totalt sett har 85 procent av de 85 miljoner granskade barnen mellan 1 och 16 år i de 29 europeiska länderna tillgång till minst 13 av de 14 av Unicef definierade livsnödvändigheterna. Det måste ses som en fantastiskt bra siffra. I Sverige är det bara 1,3 procent av barnen som inte når över detta mått på fattigdom, medan alltså 98,7 procent gör det."

Värt att fundera på? Ja, visst!

(Citaten är hämtade från DN: s ledare idag.)

Spelar det någon roll vem som utför vård och omsorg för äldre?

Idag presenterade Socialstyrelsen sin rapport "Kommunal eller enskild regi, spelar det någon roll? - En jämförelse av vård och omsorg för äldre"

Socialstyrelsen har inte det slutgiltiga svaret på frågan om det finns kvalitetsskillnader mellan kommunala och enskilda utförare av vård och omsorg om äldre. De olika datamaterialen pekar i olika riktningar. Ibland framstår de kommunala utförarna som bättre och i andra avseenden framstår de enskilda utförarna som bättre. Det är en intressant slutsats då man ofta får för sig att äldrevården skulle vara (betydligt) sämre än den kommunalt utförda.

Rapporten kan laddas ner här.

Fotoutställning om Solskensolympiaden


Idag öppnar fotoutställningen Solskensolympiaden på Stadsbiblioteket i Stockholm. Möt Sveriges första kvinnliga olympiska mästare, japanen som försvann, OS vackraste idrottare m.m. Utställningen håller på fram till och med 18 augusti.

Ungdomsarbetslösheten

Idag publicerar Dagens Nyheter en artikel som handlar om ungdomsarbetslösheten. Oppositionen har under lång tid försökt sätta en bild av dagens Sverige där vi har en enorm ungdomsarbetslöshet. Den är oroväckande hög, men de 25 procent som beskrivs rymmer betydligt mer än vad den rena procentsatsen anger. I den siffran ingår nämligen också studerande i grundskola, på gymnasiet och på högskola/universitet.

Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, säger att:
– Jag är orolig för att man använder statistiken som en sanning. Att ungdomsarbetslösheten är 25 procent är inte sann. Det är allvarligt att statistiken ser ut så här och vi borde se över den. De makthavare som använder sig av dessa siffror borde vara försiktiga med att dra slutsatser.

Statistiken är rätt beskriven av SCB enligt de internationella standarder som Sverige har anslutit sig till, men likväl bör man fundera på vad statistiken innehåller.

– Om man är intresserad av siffror som ska fånga de sociala problemen med att unga inte får jobb är siffran inte särskilt bra. Det är stor skillnad på att söka jobb vid sidan av studierna och att som 27-åring inte hitta jobb på två år, säger Anders Forslund, professor vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Här kan man läsa om vilka åtgärder som Moderaterna vidtar för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Mer om ungdomsarbetslöshet kan man läsa om här, här och här.

onsdag 23 maj 2012

Ungdomsledarstipendier 2012

Ledarna är en grundpelare i föreningsarbetet. Ta chansen och uppmärksamma era ungdomsledare genom att söka det årligt återkommande ungdomsledarstipendiet. Nytt för i år är att även föreningen kommer att premieras.
Sista ansökningsdagen är den 31 maj.

Information och blanketter finns på Idrottsförvaltningens webbsida.

Ansökningsblankett e-postas till foreningar.idrott@​stockholm.se eller skickas med post till:
Idrottsförvaltningen
att: Kristina Köhler
Box 8313
104 20 Stockholm

Kontaktperson: Kristina Köhler, 08-508 279 10.

Informationen är hämtad från Stockholms stads hemsida.

tisdag 8 maj 2012

Djurgårdsandan

Alltför ofta är vi duktiga på att skriva om det negativa i samhället. Idag tänkte jag lyfta något positivt - såsom Djurgårdsandans viktiga arbete och engagemang. Inte minst inför derbyt på Råsunda ikväll mellan Djurgården och AIK. Tyvärr kan jag inte gå på matchen själv, men kommer att följa resultatet och också hur det gick före, under och efter matchen med vissa s.k. supportrar och de huliganer som tyvärr förstör för oss andra som vill heja på sitt lag utan att behöva känna sig hotad.

"Djurgårdsandan är samlingsnamnet på Djurgården Fotbolls sociala verksamheter (CSR – Corporate Social Responsibilty) som verkar för en positiv supporterkultur och bejakar föreningens värdegrunder.
Våld, skadegörelse och andra kriminella handlingar är ett samhällsproblem som även drabbar fotbollen. Därför måste vi som fotbollsförening ta ett större samhällsansvar. Syftet med Djurgårdsandans verksamheter är att motverka kriminalitet, destruktivitet, droger och mobbing samtidigt som vi verkar för en positiv supporterkultur och en meningsfull fritid.
Djurgårdsandan arbetar inom tre områden: Ett aktivt samhällsengagemang, värdegrundsarbete, och arbetet för en positiv supporterkultur. Där relationer är centralt för varje verksamhet."

Vill du läsa mer kan du göra det via Djurgården fotbolls hemsida.

onsdag 25 april 2012

Let's talk HIV



Då jag nu för tiden sitter i styrelsen för Let's talk HIV måste jag så klart göra reklam för den organisationen här.

Vad är Let's talk HIV?
Let’s talk HIV är en insamlings- och informationskampanj med två huvudsyften:
- att samla in pengar till svenska och internationella organisationer, projekt och initiativ för att på så sätt underlätta deras arbete mot hiv och aids och
- att sprida information om hiv och aids.


Let’s talk HIV ska verka som en plattform för befintligt hivarbete i Sverige och internationellt. Det finns en bred kompetens och stort engagemang i hivfrågan, men ofta är resurserna begränsade. Let’s talk HIV vill därför genom insamlingar bidra till bättre förutsättningar för organisationer, projekt och initiativ att medvetandegöra hiv, sprida information och kunskap, få människor att skydda sig och testa sig, minska fördomar och stigmatisering och därmed minska spridningen av hiv och ge hivpositiva bättre förutsättningar att leva ett positivt liv.

Läkemedel för behandling av blödarsjuka kvar efter prissänkningar

"Efter prissänkningar motsvarande 37 miljoner kronor har TLV beslutat att avsluta omprövningen av de läkemedel som används vid blödarsjuka (hemofili typ A). Samtliga preparat kvarstår i högkostnadsskyddet. TLV anser, i likhet med SBU, att ett nationellt kvalitetsregister behöver införas inom detta område."

Mer information om TLV:s beslut kan man läsa om här.

Ett bra beslut som innebär att staten minskar sina läkemedelskostnader samtidigt som personer som har hemofili A kan fortsätta med de mediciner man använt tidigare.

Fakta blödarsjuka, hemofili typ A, brist på koagulationsfaktor VIII
Vid blödarsjuka saknas ett protein som får blodet att levra sig (koagulera). Det innebär att blödningar uppstår mer eller mindre spontant och att de är svåra att stilla. Blödningar i leder och muskler som inte behandlas leder till ökat tryck och smärta. På sikt uppstår en kronisk inflammation med värk och försämrad rörlighet. Obehandlade patienter riskerar också att drabbas av andra svåra blödningar. I Sverige och flera andra länder ges idag förebyggande behandling för att förhindra att blödningar uppkommer.

Stadionfesten den 9 juni till minne av OS i Stockholm 1912



År 2012 har det gått hundra år sedan Stockholm arrangerade de olympiska sommarspelen. Detta firas på flera sätt under hela året.

Den 1-10 juni genomförs Solskensveckan med kappseglingar framför Stadshuset på Riddarfjärden, prova på-aktiviteter på gator och torg runt om i hela staden, VM i Segwaypolo och – inte minst – Stadionfesten den 9 juni med 700 svenska olympier närvarande och en härlig blandning av gammalt och nytt.

Från och med idag kan man beställa biljetter till Stadionfesten den 9 juni. Biljetter kan du beställa via Ticnet.

Mer om 100-års jubileet kan man läsa via http://arenastockholm2012.se/

Idrott att hata till



Idrottsrelaterat våld är ett problem som kostar samhället mycket och som drabbar oskyldiga. Tendens i P1 sänder den här veckan ett tema med rubriken "Idrott att hata till". Här kan du lyssna på programmen.