Om mig

Mitt foto
Demokrati för mig är engagemang och det är en stor anledning till att jag är aktiv i Moderaterna, så klart också för att jag delar många av Moderaternas värderingar. Jag vill bidra till ett än bättre samhälle. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj i Uppsala där jag även har studerat på universitetet och tagit en fil. kand. med samhällsgeografi som huvudämne och u-landskunskap som biämne. Jag bor nu för tiden i Bromma med min familj. Att det står så mycket om hiv på min blogg är för att jag under dryga 10 år har jobbat med hivprevention. Sen augusti 2013 jobbar jag som sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU. Jag har f.n. förtroendeuppdrag i Idrottsnämnden i Stockholm stad och har tidigare varit ordförande i Brommamoderaterna. Jag sitter även i styrelsen för Let's talk HIV. Jag tror på människans förmåga att göra egna val, oavsett vad det gäller här i livet. Allt jag skriver på min blogg är mina privata åsikter.

söndag 28 februari 2010

Klart vi ska ha kvar RUT

"I dag startar Moderaterna en kampanj för att försvara skatteavdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade RUT-avdraget". Något som också ledde till en debatt i kvällens Agenda i SVT där Maud Olofsson (Centerpartiet) debatterade med Luciano Astudillo (Socialdemokraterna). Astudillo var velig och ingen större match för en debattstark och påläst Olofsson. Olofsson hade många bra argument för RUT-avdraget och för att dessutom bygga ut det ytterligare. Avdraget har skapat vita jobba, har skapat 11 000 nya jobb samt att systemet bär sig själv.

Det är klart att vi ska ha kvar RUT. Argumentet att det bara är höginkomsttagare som nyttjar avdraghet tror jag inte på. Och även OM så skulle vara fallet så har det ju fortfarande gett de människor som jobbar i denna bransch en arbetstrygghet.

Öppet gay i USA:s armé - icke sa Nicke (eller Conway i det här fallet)

I fredags kunde man läsa i SVD att "president Barack Obamas försök att undanröja en lag som hindrar öppet homosexuella från att tjänstgöra inom det amerikanska försvaret har stött på patrull bland höga militärer". Man undrar ju vilket århundrade vi lever i.
Chefen för marinkåren, general James Conway, anser att "om man vill ändra den måste man ställa frågan om det verkligen främjar marinkårens militära kapacitet att tillåta öppet homosexuella soldater". Men hallå, varför skulle en mångfald inte främja marinkårens militära kapacitet? Och varför skulle en HBT-person vara en sämre militär än någon annan? Homofobin lever tyvärr kvar i vårt samhälle, på alla nivåer. Det är allas vårt ansvar att försöka ändra på det.

onsdag 24 februari 2010

Kärnkraften

Moderaternas talesperson i energifrågor, Anna Kinberg Batra, skriver idag en bra artikel i SVD. Hon skriver att "svensk vinter innebär elproduktion på högtryck och ansträngd effektsituation hos industrierna. I år är vintern rekordkall. Elbristen har tvingat Sverige att importera fossil reservkraft – bland annat för att flera kärnkraftsreaktorer stått stilla. Moderaterna eftersträvar en trygg elproduktion och stabila prisnivåer. Kärnkraften står för hälften av svensk elproduktion, och vi vill kompletta med satsningar på förnybar energi". Självklart tänker jag. Hur ska vi annars göra? El producerad i huvudsak av fossila bränslen är inte ett alternativ.

Vidare skriver Kinberg Batra - "allt fler inser och förstår kärnkraftens betydelse för Sverige. Fackförbunden har förstått det, liksom en klar majoritet av svenska folket. Industriförbunden inom LO vill inte vara med om några äventyrligheter inom energipolitiken. De ser vad som händer en kall vinter når vi inte kan trygga vår svenska elproduktion. De vet att kärnkraften är en viktig del för att klara industrijobben och välfärden". Visst är det så.

tisdag 23 februari 2010

Återrapportering av Ukrainas presidentval på Sida


Idag var det återrapportering på Sida från presidentvalet i Ukraina. Deltog gjorde både korttids- och långtidsobservatörer. Långtidsobservatörerna hade föredömligt förberett en rapport som förevisades för personer från Sida, UD och OSSE. Att det är långtidsobservatörerna som gjorde det är för att de var i Ukraina under drygt 2 månader och kunde ge en bättre bild kring valet än vad vi korttidsobservatörer kan ge i och med att vi bara är där några dagar före och efter valet. Förutom på Krim, där Helena var, så var alla överens om att valet hade gått lugnt och relativt smidigt till väga. Visst hade vi alla hört rykten om valfusk och andra oegentligheter, men det var få av oss som själva hade observerat något liknande.

I lördags drog Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko tillbaka sitt överklagande av resultatet i presidentvalet för två veckor sedan. Hon trodde inte att domstolen som hon överklagade till skulle göra någon skillnad. Ett minst sagt klokt beslut då hon knappast skulle kunna komma någon vart med sitt överklagande.

Nedan är en bild från långtidsobservatörernas presentation. En bild som säger en hel del om hur landet (eller åtminstone Kyiv Post) trots allt ser på sin nya president. En blivande president som nu också har börjat forma sin kommande ledning. Janukovytj sägs se tre personer som tänkbara till premiärministerposten: affärsmannen Serhij Tihipko, förre utrikesministern Arsenij Jatsenjuk och förre finansministern Mykola Azarov.

söndag 21 februari 2010

Valfrihet i vården

Tänk vad lite valfrihet kan göra. Läs mer på DN här.

"Det politiska valet för hörselvården borde vara enkelt, att kombinera fri etableringsrätt för audionomer med rätt till fritt val – med offentlig grundplåt – av hjälpmedel för patienten. Denna valfrihet bör finnas för alla hjälpmedel. Alla förlorar på köer, utom de som för statistik över väntetider."

Instämmer helt och hållet.

Presidentvalet i Ukraina

Igår drog Julia Tymosjenko tillbaka sitt överklagande av resultatet från presidentvalet den 7/2 då hon inte tror att det kommer att göra någon skillnad. På ett sätt kan jag förstår hennes frustration då det ryktades en del om köpta röster. Å andra sidan har folket talat och det måste man respektera.

Ukraina kommer utan tvekan att få det tufft närmaste åren, inklämda mellan Ryssland och EU. Om Viktor Janukovytj är rätt person att leda landet får vi se. Som jag läste någonstans så var den bra nyheten med valutgången att Tymosjenko inte vann och den dåliga nyheten att Janukovytj vann. Utan tvekan var folkets röst ett misstroendevotum mot Jusjtjenko, men jag tror inte att detta var det bästa sättet att visa det på för landets invånare.

Tänk efter före om kvotering

Idag kan man läsa en debattartikel på SVD av Alice Teodorescu - jurist och grundare av nätverket En plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra. Hon beskriver faran med kvotering och onyttan av att faktiskt inte ha kvalificerat sig till olika positioner i samhället mer än på grund av sitt kön, sin funktionsnedsättning eller sin sexualitet - bara för att ta några exempel.

Hon skriver att "för alla kvinnor, såväl kvoterade som övriga, har nya utmaningar uppstått. De inkvoterades kompetens blir ifrågasatt; de som har tagit sig fram på egen hand misstänkliggörs och beskylls för att vara inkvoterade och därmed inkompetenta. Gårdagens potentiella vinnare har blivit morgondagens säkra förlorare."

Så sant så sant. Vill man komma åt problemen med att öka mångfalden i samhället måste man ta tag i de underliggande problemen. Inte tvinga in folk på olika positioner som dessutom riskerar att förstärka tidigare motstånd istället för att göra något åt den okunskap och fördomar som lurar i bakgrunden. Först då blir det en naturlig och accepterad mångfald i olika delar av samhället.

Fastställda valsedlar för Stockholm

Igår fastställdes valsedlarna för Stockholmsmoderaterna för riksdag, landsting och kommun. Jag själv hamnade på plats 23 i valkrets 2 (Bromma och Kungsholmen) på landstingslistan. För mig är det helt ok. Inte minst med tanke på att jag började engagera mig partipolitiskt i Moderaterna i höstas. Jag ser fram emot en kul tid innan valet med mycket kampanjande, många diskussioner och trevliga arrangemang av olika slag.

Dessutom tycker jag det är skönt att veckans fuskuppmärksammade provval är över. Sten Nordin skrev en bra artikel om detta i Expressen. Nu tar vi nya tag och fortsätter arbetet mot att fortsätta leda landet ansvarsfullt även efter den 19 september.

Listorna och partikompisars olika placeringar kan man läsa här.

torsdag 18 februari 2010

Årsmöte med S:t Göransmoderaterna


Även fast jag är medlem i Brommamoderaterna tycker jag det är kul att delta i andra föreningars evenemang. Den här gången blev det S:t Göransmoderaterna och deras årsmöte. Innan årsmötet började talade Maria Abrahamsson. En duktig och inspirerande talare. Inte oväntat blev et en hel del rättsfrågor som hon tog upp. Bl.a. förespråkade hon en utbyggnad av närpolisen vilket jag helt kan instämma i. Polisen behöver vara där medborgarna är och inte bakom ett skrivbord långt från där brotten sker.
Övriga ämnen som hon tog upp var ungdomsvåldet, BRÅ, olika integritetsfrågor som FRA och kameraövervakning på offentlig plats. Skillnaden dem emellan är stor. Jag kan ställa mig skeptisk till att staten avlyssnar enskilda medborgare på olika sätt, så till vida det inte finns starka skäl för det. Däremot ser jag inga problem med att övervaka det offentliga rummet som ju just tillhör det offentliga rummet. Dock får det så klart inte ske helt ohämmat.
Maria avslutade med att ge en bra analys varför kvotering i börsstyrelser inte gynnar jämställdheten. Och sist, men inte minst, att vi Moderater måste bli bättre på att lyfta upp jobbskatteavdraget. Det har ju trots allt gett oss alla mer frihet genom att kunna bestämma hur vi vill använda våra surt förvärvade pengar.

Alla hjärtansmingel på RFSU


IKväll var det alla hjärtansmingel på RFSU. Sofia Arkelsten och Claes Borgström blev grillade av Åsa Regnér om SRHR frågor. Detta är ju inte Sofias huvudfrågor, men hon klarade av debatten och utfrågningen galant. Bl.a. handlade det om HBT-frågor i Uganda och den svenska smittskyddslagen. Glädjande nog så öppnade Sofia för en översyn av smittskyddslagens informationsplikt. En informationsplikt som dels lägger allt ansvar på en part och dels som riskerar att invagga människor i en falsk trygghet i och med att alla faktiskt inte känner till sin hivstatus.

onsdag 17 februari 2010

Presidentvalet i Ukraina inte avgjort än?

Julia Tymosjenko har uppenbarligen fått en domstol i Ukraina att undersöka huruvida det har förekommit valfusk eller inte. Jag som var på plats såg inte något valfusk i de vallokaler som jag observerade i Romny (nordöstra Ukraina). Däremot så hörde jag av flera Ukrainare att flera hade blivit erbjudna, och accepterat, att sälja sin röst till endera kandidaten för ett par hundra hryvnia, vilket är ungefär detsamma i svenska kronor.

Hur den här historien slutar återstår att se. OSSE har sagt att de är nöjda med valet. Nu är det upp till Ukraina själva att reda ut vad som har hänt och inte.

Läs mer här i DN.

måndag 15 februari 2010

Hearing med Alliansen om framtidens vård



Så till en dagsfärsk bloggkommentar. Idag var jag i riksdagens förstakammarsal och lyssnade på en hearing om den framtida vården. Arrangör var Alliansen som idag representerades av Anders Andersson (KD), Filippa Reinfeldt (M), Kenneth Johansson (C) och Jonas Andersson (FP). På det stora hela var det en bra eftermiddag med många kunniga talare. Eftermiddan var uppdelad i tre olika block - vårdgivarens perspektiv, patientens perspektiv och så slutligen några talare från vårdpersonal. Det jag saknade var dock lite mer från Alliansen i sig och inte bara från andra aktörer. Nog för att vårdval och annat var i fokus, men ändå.

Kampanjande med S:t Göransmoderaterna


På bild är bl.a. Rubina.

I lördags hängde jag med S:t Göransmoderaterna på kampanj i Västermalmsgallerian. Något som jag har gjort förr och som jag garanterat kommer att göra igen. Det finns många kul och trevliga personer i den föreningen. På torsdag har de årsmöte och det har jag tänkt att närvara på också.

Andra omgången av presidentvalet i Ukraina


Bild från en av vallokalerna som jag observerade.

I torsdags kom jag hem efter att ha observerat den andra valomgången av presidentvalet i Ukraina. Den här gången placerades jag i Sumy och sedermera Romny i nordöstra delen av landet. Valdagen gick lugnt till väga och OSSE bedömde att valet som helhet mötte de flesta internationella åtaganden. Dock så hörde vi talas flera gånger om röster som köptes.

Jag önskar Ukraina all lycka till. Jag tror att de kommer att behöva det. Personligen tror jag inte att landets invånare kommer att tjäna på att Janukovitch återinsätts och att landet därmed närmar sig Ryssland, men det återstår att se.