Om mig

Mitt foto
Demokrati för mig är engagemang och det är en stor anledning till att jag är aktiv i Moderaterna, så klart också för att jag delar många av Moderaternas värderingar. Jag vill bidra till ett än bättre samhälle. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj i Uppsala där jag även har studerat på universitetet och tagit en fil. kand. med samhällsgeografi som huvudämne och u-landskunskap som biämne. Jag bor nu för tiden i Bromma med min familj. Att det står så mycket om hiv på min blogg är för att jag under dryga 10 år har jobbat med hivprevention. Sen augusti 2013 jobbar jag som sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU. Jag har f.n. förtroendeuppdrag i Idrottsnämnden i Stockholm stad och har tidigare varit ordförande i Brommamoderaterna. Jag sitter även i styrelsen för Let's talk HIV. Jag tror på människans förmåga att göra egna val, oavsett vad det gäller här i livet. Allt jag skriver på min blogg är mina privata åsikter.

söndag 20 juni 2010

Monarkins vara eller icke vara


Så klart har ju debatten inför och kring kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop stundtals kommit att handla om huruvida vi ska ha ett kungahus eller ej och det odemokratiska med det hela. Självklart ska vi ha kvar monarkin tycker jag. Inte minst av historiska skäl och för att de gör ett bra jobb för att marknadsföra Sverige. Det som kungahuset kostar skattebetalarna är väl värda sin utgift.

På Wikipedia kan man läsa att "Sveriges tron är det kungliga ämbetet i monarkin Sverige och har i modern tid länge varit konstitutionell. Innehavaren av Sveriges tron är landets statschef. Ämbetet är statligt och innehavaren benämns konung (oftast förkortat kung) eller drottning. Ämbetet är ärftligt i enlighet med successionsordningen. Sverige är samtidigt en representativ demokrati så att det kungliga ämbetet innebär framför allt ceremoniella uppgifter. Sveriges tron räknas som det högsta ämbetet i Sverige och kungen har formellt sett den högsta militära och sociala rangen i landet. Sedan 1810 har successionsordningen stipulerat att Sveriges tron tillfaller ätten Bernadotte såsom landets kungahus. Sedan 1979 kan den endast tillfalla efterkommande till Carl XVI Gustaf, som också är Sveriges nuvarande kung."

I DN kunde man härom dagen läsa att få varumärken är lika starka som kungahuset, enligt varumärkesexperten Carl-Fredrik af Sandeberg.

För den som är intresserad kan läsa mer via kungahusets egna hemsida. Se även Rojalistiska föreningens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar