Om mig

Mitt foto
Demokrati för mig är engagemang och det är en stor anledning till att jag är aktiv i Moderaterna, så klart också för att jag delar många av Moderaternas värderingar. Jag vill bidra till ett än bättre samhälle. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj i Uppsala där jag även har studerat på universitetet och tagit en fil. kand. med samhällsgeografi som huvudämne och u-landskunskap som biämne. Jag bor nu för tiden i Bromma med min familj. Att det står så mycket om hiv på min blogg är för att jag under dryga 10 år har jobbat med hivprevention. Sen augusti 2013 jobbar jag som sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU. Jag har f.n. förtroendeuppdrag i Idrottsnämnden i Stockholm stad och har tidigare varit ordförande i Brommamoderaterna. Jag sitter även i styrelsen för Let's talk HIV. Jag tror på människans förmåga att göra egna val, oavsett vad det gäller här i livet. Allt jag skriver på min blogg är mina privata åsikter.

söndag 13 december 2009

Sjukförsäkringsdebatten senaste tiden


(foto: Olle Sporrong)

Den senaste tiden har regeringen varit hårt ansatt på grund av sjukförsäkringsreglerna. Hur lätt är det inte att glömma hur det för inte så många år sen har sett ut, se tabell ovan. Och hur vänsterregeringen har använt sjukförsäkringen för att gömma arbetslösa.

Anna Dahlbergs ledare idag på Expressen var uppfriskande och behövlig. Där skriver hon bl.a. att "Alliansen har uppfyllt sitt löfte att radikalt minska det strukturella utanförskapet och avvärjt ett av de allvarligaste hoten mot vår framtida välfärd. Det är ekonomiskt rätt. Och det är mänskligt rätt. Den gamla politikens sjukstämpling av hundratusentals människor var ett cyniskt socialt experiment. Mängder av unga människor dömdes till ett liv som lusfattiga förtidspensionärer."

http://www.expressen.se/ledare/dahlberg/1.1812445/anna-dahlberg-en-ytlig-debatt

Kampanjande med Alliansen på Kungsholmen


Igår, lördag, var det dags för mer kampanjande. Denna gång tillsammans med Alliansen på Kungsholmen. Ett bra initiativ för att visa allmänheten att regeringspartierna samarbetar och kampanjar ihop. Vi var ett glatt gäng på cirka 15 personer som hade ett strålande väder och en god anda. Tyvärr är min erfarenhet efter höstens kampanjande att det sällan blir någon diskussion med personer som passerar. Antingen gillar man oss eller så stirrar man bara snett. Kanske behöver man ta nya tag och göra konceptet lite mer attraktivt. Ett bra sätt är i och för sig att lätta upp stämningen genom att bjuda på något att dricka och tugga på.

torsdag 10 december 2009

Det svenska biståndet

Sverige kan vara stolt över det bistånd och partnerskap som vi haft med utvecklingsländer världen över anser jag. Dock är det på tiden att vi på ett genomgripande sätt faktiskt ser över vad vi har gjort och inte minst på vad vi ska göra i framtiden. Därför tycker jag att det är bra att biståndsminister Gunilla Carlsson tar tag i denna fråga. Igår lanserade biståndsministern nästa steg i reformeringen av det svenska biståndet.

"I arbetet med att skapa ett modernt, effektivt och öppet bistånd framträder tre stora hinder - förekomsten av korruption, otydligheten kring biståndets resultat, samt bristen på innovation och anpassning av insatser till verklighetens behov. För att överkomma dessa hinder vill jag nu öppna biståndet med ökad transparens och nytänkande, säger biståndsminister Gunilla Carlsson."

En bra och nödvändig process. Jag tycker också att tidigare åtgärd av nuvarande regering att biståndet ska ta sikte på kvalitet istället för kvantitet är bra.

Vidare kan man i pressmeddelandet läsa att "utvecklingsekonomers kunskap och förståelse för mänskligt beteende kan komma till stor nytta vid formandet av biståndssatsningar. Därför kommer flera svenska utvecklingsekonomer, både inom
national- och företagsekonomin, få i uppdrag att under våren inkomma med forskningsöversikter som tar fasta på tre centrala frågor:
- Vad krävs för att åstadkomma verklig utveckling i utvecklingsländer?
- Vilken typ av bistånd har gjort mest nytta?
- Hur kan man utforma en budgeteringsprincip som gör biståndet förutsägbart?"

Det är ansvarstagande det.

http://www.regeringen.se/sb/d/12408/a/136813

Svenskar spår bättre ekonomi

Idag kunde läsa i DN att svenskarna ser ljust på deras egen ekonomi såväl som på landets. Glädjande läsning tycker jag och också ett gott betyg till regeringen och Alliansens politik trots den globala ekonomiska krisen. Ibland tycker jag att vi ser så mörkt på saker och ting här i landet. Vi behöver också lite kämpaanda och positivism. Annars kan det lätt bli så att det negativa blir en självuppfyllande profetia. Jag tycker tyvärr att regeringens jobbskatteavdrag har kommit lite i skymundan. Vi får ju trots allt mer i plånboken och därmed mer att själva bestämma hur vi ska spendera dem på. Större inflytande helt enkelt, det är mycket positivt tycker jag.

http://www.dn.se/ekonomi/svenskar-spar-battre-ekonomi-1.1010665

Provvalet

Då var det officiellt. Till riksdan fick jag 23 röster (plats 150 av 172), 33 röster till landstinget (plats 142 av 194) och 9 röster till kommunfullmäktige (plats 300 av 321). Jag måste säga att trots det povra resultatet så är jag hyfsat nöjd. Med tanke på att jag aktivt började engagera mig inom Moderaterna i början av hösten så har jag lärt mig otroligt mycket hittills och lärt känna många trevliga och kunniga människor på den här korta tiden. Det bådar gott för framtiden tycker jag. Ge mig lite mer tid så kommer jag att vara en het kandidat till valet 2014. Icke att förglömma heller är att nomineringskommittén har slutordet. Vem vet? Hur det än slutar så kommer jag att fortsätta vara aktiv inom Moderaterna på olika sätt.

onsdag 9 december 2009

Politiska klubben


(foto: Henrik Sjölander)

Ikväll var det åter dags för Politiska klubben med S:t Göransmoderaterna. På bilden syns Charlotte, Jenny och Sedat. Ett kul initiativ med många roliga och trevliga människor och diskussioner. Av en slump så fick vi reda på provvalsresultatet via Politikerbloggen. Ja inte hela, utan de högst placerade. Även om jag inte har några jätteförväntningar på hur det har gått för min egen del så ska det bli kul att se hur det har gått.

söndag 6 december 2009

Kampanjande på Odenplan med Norrmalmsmoderaterna


Idag var jag och delade ut flygblad och försökte värva medlemmar med Norrmalmsmoderaterna. Stämningen var på topp och jag träffade flera trevliga från deras avdelning. Det är alltid lika intressant att se hur folk reagerar när man ska försöka ge dem politisk information. En del tittar på en som om man vore ett ufo, medan andra blir glada och uppmuntrar en till fortsatt gott arbete. Kul är det i alla fall.

onsdag 2 december 2009

Politikerbloggens utfrågning av Maria Wetterstrand


Ikväll var det så premiär för Anders Pihlblad och Niklas Svenssons partiledarutfrågningar. Först ut var Maria Wetterstrand. Jag tyckte hon var väldigt svävande i sina svar där besked efterfrågades om t.ex. samarbetet med de övriga på vänsterkanten. Mest besviken blev jag dock på att hon ljög om att Moderaterna, enligt henne, skulle kunna tänka sig att samarbeta i riksdagen med Sverigedemokraterna. Är det någon som tydligt tagit avstånd ifrån SD så är det statsminister Reinfeldt.

Nä, då var det desto trevligare och mer givande diskussioner jag hade med Eskilstuna-Kurirens politiska redaktör, Alex Voronov, som jag satt bredvid i baren på restaurang Victoria där utfrågningen ägde rum.

Nästa partiledarutfrågning är den 13/1 med Göran Hägglund.

http://www.politikerbloggen.se/

http://www.youtube.com/watch?v=taL2E0aSNLg&feature=player_embedded

Mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning


Idag presenterade Sida sin arbetsplan om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Inledningstalade gjorde Anders Nordström, generaldirektör på Sida. Han berättade bl.a. att omkring 2,5 miljarder människor påverkas i sin vardag av ett eget eller en familjemedlems funktionshinder. Därför ska Sida nu, väldigt sent omsider kan jag tycka, börja fokusera mer på frågan.

Med på mötet var också Bengt Lindqvist, tidigare familje- och handikappminister tillika tidigare FN-rapportör för funktionshindrades rättigheter. Bengt föreslog bl.a. att Sida skulle inrätta ett särskilt råd på Sida där funktionshindrade skulle ingå. Något som Sida tog fasta på.

Den nuvarande FN-rapportören för funktionshindrades rättigheter, Shuaib Chalklen, var även han på plats. Han har bara haft denna funktion i tre månader, men hans prioriterade frågor skulle bli att få fler länder att ratificera den nya FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning, att mainstreama konventionen med millenniemålen, att särskilt arbeta med artikel 32 (som rör internationellt samarbete) och att arbeta för att stärka funktionshindrades röst.

http://www.sida.se/Svenska/Kontakta-oss/For-medier/Pressinbjudan/Pressinbjudan-2-december/

tisdag 1 december 2009

Sprutbyten i Stockholm

Idag gick Birgitta Rydberg (fp) ut med att Stockholm äntligen ska införa sprutbyten, om än på prov till en början för att sen utvärderas. Men det är ett bra steg på vägen. Sprutbyten är en hälso- och preventionsfråga och inget annat, anser jag. Icke att förglömma är att sprutbyten är en del av ett större sammanhang för att få kontakt med missbrukare och därmed också kunna motivera dem att sluta missbruka, inte minst genom att erbjuda dem avgiftningsplatser.

"Alternativen för sprutbytesprogram är nu något vi ska diskutera inom landstinget och tillsammans med Stockholms stad och övriga kommuner i länet. Min bedömning är att vi kommer att införa något slags försöksverksamhet med sprutbyten", aviserar Rydberg i ett pressmeddelande."

http://www.dn.se/sthlm/sprutbyte-pa-gang-i-stockholm-1.1005484

http://svt.se/2.33538/1.1794559/stockholm_redo_prova_sprutbyte?lid=senasteNytt_363721

World AIDS Day



Idag var det världsaidsdagen. Detta uppmärksammade Hiv-Sverige i Kungsträdgården. Konferencier var Sven von Essen och talade gjorde Hiv-Sveriges ordförande, Inger Forsgren, och Diskrimineringsombudsmannen, Katri Linna. Huvudtemat var stigma och diskriminering, vilket också avspeglade sig i bådas tal. Snart 30 år efter att hiv upptäcktes så är bemötandet dåligt mot hivpositiva och stigmat stort. Tack också till Stockholms gaykör och Andrés Esteche som stod för sången.

I publikvimlet kunde man se Mona Sahlin och Lars Ohly, tyvärr ingen av mina partikamrater. Dock vet jag att Gunilla Carlsson var i Sydafrika för att hålla tal och Ewa Björling deltog i UNAIDS aktiviteter i Genève.

http://www.wad.se/

Hivseminarie i riksdagen


Idag på förmiddan hade social- och utrikesutskotten i riksdan ett seminarie om hiv för att uppmärksamma världsaidsdagen. Några som talade var Pia Engstrand (Sida) och Christer G Wennerholm (ordförande i nationella Hivrådet, bl.a.).

Pia berättade om Sveriges internationella arbete och vikten av att länder känner till sin hivspridning för att kunna sätta in resurserna på rätt sätt. Christer beskrev den svenska situationen och hur Hivrådet jobbar. Även om hivsituationen inte är så alarmerande i Sverige som i många andra länder så finns det en hel del att göra, inte minst bland män som har sex med män och bland våra unga och unga vuxna. Den stora spridningen av övriga könssjukdomar är en klar indikation på att vi är dåliga på att använda kondom.

Till höger i bild skymtar min partikollega Jan R Andersson som är sammankallande i det tvärpolitiska hivnätverk som jag initierade förra hösten.

Världsaidsdagen, 1 december


Idag, 1 december, är det världsaidsdagen. En dag för att uppmärksamma de cirka 33 miljoner människor som lever med hiv i världen. Och inte minst för att hedra de 25 miljoner som hittills har dött. Hiv-Sverige kommer att finnas i Kungsträdgården mellan kl 15-18 idag. Välkomna!

http://www.wad.se/